Mutfak

Derin dondurucuda saklanan kurban eti nasıl çözülmeli?

Bir süre dinlendirilmeden yenilmemesi gereken, kurban etlerinin yenmeyen ve dağıtılmayan kısımları küçük parçalar halinde -2 derecede buzlukta ya da -18 derecede derin dondurucuda saklanmalı.

Derin dondurucuda saklanan kurban eti nasıl çözülmeli?

"Kurban kesenlerin dağıtacağı miktarın dışında kalan ya da kurban kesenlerden gelen etler nasıl saklanmalı ve nasıl yenilmeli?" sorusunda "Kurban etlerinin küçük parçalar halinde kesilip buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılarak -2 derecede buzlukta ya da -18 derecede derin dondurucuda saklanmasını gerekir" tavsiyesinde bulunan Diyetisyen Özden Örkcü, Kurban Bayramı’nda kurban etinin kesimi, saklanması ile yerken dikkat edilecek onktalar hakkında bilgiler paylaştı:  

Kurban eti kesildikten hemen sonra yememeli

Etlerin sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle özellikle mide ve bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen yememeli. Uygun bir süre beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek yemeleri sağlık açısından daha doğru olacaktır.

Kesimhanelerde derinin yüzülmesi ve iç organların çıkarılması sırasında sığır eti kontamine olabilir. Etin parçalanması ve kıyılması sırasında yüzeyden iç kısımlara geçen bakteri, yeterli ısı işleminin yapılmadığı durumlarda canlılığını sürdürerek halk sağlığı açısından önemli bir risk oluşturuyor 

Koruyucu önlem olarak etin kesim sonrası hızla 7ºC’nin altında soğutulması gerekir. Özellikle bu tip gıdalara uygulanan ısı işleminin merkezi dahil ürünün her yerinde 70ºC ve üzerinde olması, etin pembe renginin kaybolup gri-kahverengiye dönüşmesi ve et suyunun tamamen uzaklaşması ile yeterli pişirme sağlanabiliyor

Kurban etleri buzlukta veya derin dondurucuda saklanmalı

Kesilen etlerin korunması ve saklanmasının insan sağlığı açısından çok önemli. Kurban etleri büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılmalı, buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalı. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir. 

Dondurulan etlerin buzu nasıl çözülmeli?

Etlerin oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesinin sağlanabilir. Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Etin çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getiriyor .

Yorumlar